Ликвидацията на машинния вот вече е в ход. Във вторник управляващите

...
Ликвидацията на машинния вот вече е в ход. Във вторник управляващите
Коментари Харесай

Управляващите стартираха ликвидацията на машинния вот

Ликвидацията на машинния избор към този момент е в ход. Във вторник управляващите от ГЕРБ и „ Обединени патриоти “, подкрепени от „ Воля “, предложиха да бъде анулирано признатото преди няколко месеца решение, съгласно което на локалните избори наесен трябваше да има 6000 устройства за гласоподаване. Подкрепата си е дало и Движение за права и свободи. Вносителите желаят също отсега нататък машинно гласоподаване въобще да не се организира на парламентарни и локални избори, а единствено на президентски и европейски. От ГЕРБ споделиха ясно, че ще слагат и въпроса дали изобщо има потребност от машинен избор.

Сламката, за която ръководещите се хванаха, с цел да стартират наказателната си акция против новата изборна технология, беше документ, който Централната изборна комисия (ЦИК) показа пред парламентарната правна комисия в края на юни. Макар и стартиран като разбор на извършените през май евроизбори, това в действителност беше офанзива против машинното гласоподаване. Председателят на ЦИК Стефка Стоева разгласи, че единствено 27.7% от гласоподавателите, дали своят вот в секции с машини, са се възползвали от устройствата. Затова всеки глас, подаден с машина, е излязъл почти 59 лева на държавния бюджет, до момента в който хартиената бюлетина коствала единствено 0.77 лева Стоева акцентира, че ползата към машинния избор намалявал, а протоколите на секциите с машини всеобщо съдържали неточности. И предвижда, че всички проблеми с машините ще се утежнят на локалните избори.

Именно на „ извънредно тревожния “ разбор на ЦИК се базира шефът на правната комисия Анна Александрова през вчерашния ден. „ Съгласно отчета на ЦИК, която е самостоятелен орган и е формирана от всички политически сили, в случай че на локалните избори останат по този начин заложените в законодателството 6000 машини, рискуваме да провалим локалните избори “, разгласи тя. Съпартиецът й Александър Ненков дефинира устройствата за гласоподаване като „ едни скъпоструващи играчки, които не способстваха за двете цели, които имаха - по-честни избори и по-лесни организационно “. Той акцентира на многото сбъркани протоколи от секциите с машини. „ Очевидно има съществени механически проблеми, с които хората не могат да се справят и вместо да улесняваме процеса, ние го вършим по-сложен “, посочи Ненков.

Александрова акцентира, че предлагането на ГЕРБ има поддръжката на всички парламентарни политически сили, като се изключи Българска социалистическа партия. С Движение за права и свободи били водени диалози в правната комисия и придвижването дало увещание, че ще поддържа анулацията на машинното гласоподаване. Александрова заяви още, че след локалните избори ще има необятен спор по целия Изборен кодекс, като съществена тематика в него се обрисува въпросът дали изобщо да има машинен избор.

СЪПРОТИВА

От Българска социалистическа партия дефинираха предлагането на ръководещите като „ следващ епизод от сериала „ Опраскване на Изборния кодекс “. Социалистите считат, че машинното гласоподаване е било съзнателно саботирано, с цел да получи болшинството в Народното събрание съображение да го анулира. „ Истинската причина за анулацията на машинното гласоподаване е фактът, че машините разобличиха кражбата на избор “, разяснява омбудсманът Мая Манолова, която като народен представител изигра съществена роля за въвеждането му. И яростно попита: „ Как може да накараш някого да изиска почтени избори? “
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР